«Ελένη» του Ευριπίδη

On 27 Ιουνίου 2014 by admin

 «Ελένη» του Ευριπίδη

Στις 27 Ιουνίου 2014 οι μαθητές/τριες του γυμνασίου μας παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Ελένη του Ευριπίδη» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω. Η ερμηνεία των μαθητών/τριών εξέπληξε θετικά το κοινό που ασφυκτικά είχε γεμίσει το «Γιάννης Ρίτσος». Η πρωτότυπη  σκηνοθεσία της παράστασης , υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Διονυσίας Καρνέση, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.Τα εντυπωσιακά σκηνικά, όπως πάντα , επιμελήθηκε ο εξαίρετος καλλιτέχνης του σχολείου μας, Γιάννης Κολιός.

Υπόθεση :

Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία, όπου το κωμικό στοιχείο συνυπάρχει με το δραματικό. Ο Ευριπίδης, γράφοντας την Ελένη στη διάρκεια του ανθρωποφθόρου πελοποννησιακού πολέμου και θέλοντας να μεταδώσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα, δίνει μια άλλη εκδοχή του μύθου, πιο πρωτότυπη. Κατ’ αυτήν, η Ελένη ποτέ δεν πρόδωσε τον άνδρα της, ούτε πήγε στην Τροία. Συγκεκριμένα, η Ήρα θυμωμένη, που ο Πάρης στο διαγωνισμό ομορφιάς την απέρριψε προτιμώντας την Αφροδίτη, έστειλε την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο υπό την προστασία του βασιλιά Πρωτέα, ενώ στην Τροία τον ερωτύλο πρίγκιπα ακολούθησε το φάντασμα της Ελένης, ένα <πουκάμισο αδειανό>. Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο η πραγματική Ελένη, περιμένοντας να’ ρθει ο Μενέλαος να την οδηγήσει πίσω στην Σπάρτη, υφίσταται μετά το θάνατο του Πρωτέα τις ασφυκτικές πιέσεις του γιου του Θεοκλύμενου, ο οποίος επιζητά να τον παντρευτεί παρά τη θέλησή της. Τελειώνοντας δε ο τρωικός πόλεμος, ο Μενέλαος, ανίδεος για το πώς έχουν τα πράγματα, ταξιδεύει για την πατρίδα με το φάντασμα της Ελένης. Τα κύματα τον φέρνουν ναυαγό στην Αίγυπτο να ζητάει βοήθεια στο παλάτι του Πρωτέα. Εκεί συναντιέται με την πραγματική Ελένη. Αναγνωρίζονται οι δυο σύζυγοι και προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο εξαπάτησης του Θεοκλύμενου για να επιστρέψουν ασφαλείς και επανενωμένοι πια στην Σπάρτη?

Οι συνελεστές
Έπαιξαν οι μαθητές: Τζωρτζίνα Ρουμελιώτη (Ελένη,) Σπύρος Αλεξανδρόπουλος (Μενέλαος), Φώτης Κεφαλάς (Θεοκλύμενος), Μαρίνα Γρηγοριάδη (Θεονόη), Γιάννης Ξερέας (Τεύκρος), Κώστας Ρήγας (αγγελιαφόρος Α? ), Στάθης Μύταλας (αγγελιαφόρος Β?), Πόπη Κολλά (γριά), Σταύρος Μαυρομανώλης ? Άκης Γενηδουνιάς (Διόσκουροι), Βίκυ Σακελλαρίου (περαστική)
Χορός Νηρηίδων: Αργυρώ Χελάκη, Ελπίδα Φτούλη, Έυα Καρούμπα, Θάλεια Αγιομαυρίτη, Μαίρη Θεοδωράτου, Ματίνα Παναγιωτοπούλου, Σοφία Μπέκου, Σοφία Πάτσο.
Αρχική διασκευή: Βασίλης Αναστασιάδης
Επιμέλεια- σκηνοθεσία: Διονυσία Καρνέση
Σκηνικά: Γιάννης Κολιός

Φωτογραφίες από την θεατρική παράσταση

IMG_7105 IMG_7119 IMG_7135 IMG_7154 IMG_7188 IMG_7205 IMG_7215 IMG_7256

Για να δείτε την παράσταση πατήστε εδώ

Προγραμμα2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

προσκληση 2

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *