ιστορία

Τα πρώτα σχολεία στο Αιγάλεω ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Το Γυμνάσιο του Αιγάλεω ως το μοναδικό σχολείο της περιοχής εκείνη την εποχή, ιδρύθηκε το 1941 και λειτούργησε ως παράρτημα του Θ΄Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών. Μέχρι το 1946-47 τα μαθήματα γίνονταν άλλοτε στο σπίτι του φιλολόγου Μαυράκη στην οδό Μαρμαρά και άλλοτε στο γραφείο του καθηγητή των μαθηματικών Μπαγλανέα στην οδό Δωδεκανήσου. Στη συνέχεια για τρία χρόνια συστεγάστηκε με το 3ο Δημοτικό στο πετρόχτιστο κτίριο του Πυριτιδοποιείου. Το σχολικό έτος 1949-1950 που λειτούργησε για πρώτη φορά αυτοτελώς, στεγάστηκε στην οδό Μοσχονησίων .Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 φοιτούσαν 1000 περίπου μαθητές υπό άθλιες συνθήκες. Το 1955 το οικόπεδο παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στο Δήμο Αιγάλεω και το 1957 θεμελιώθηκε το νέο κτίριο το οποίο λειτούργησε αρχικά ως Γυμνάσιο Αρρένων Αιγάλεω και από το σχολ. έτος 1972-73 ως 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω.

Για αρκετά χρόνια συστεγάζονταν εδώ το 1ο και το 8ο Γυμνάσιο, με το οποίο συγχωνεύτηκαν, το 1ο Λύκειο ,το οποίο μεταφέρθηκε το 2001 στο νεόδμητο κτίριο της οδού Παπανικολή και τα Εσπερινά Γυμνάσιο και Λύκειο Αιγάλεω.

Το 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω ,στο οποίο φοιτούν πλέον περίπου 350 μαθητές, εξυπηρετεί τις μαθητικές ανάγκες μεγάλου τμήματος του Δήμου Αιγάλεω και συνεχίζει τη λειτουργία του αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια « μεγαλώνοντας» γενιές και γενιές Αιγαλιωτών.

 

Βιβλίο Πρακτικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *