κανονισμός

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ                

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2017-2018                  

                      

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 1. Στις τάξεις, πριν την έναρξη των μαθημάτων, προσέρχονται μόνο οι επιμελητές , οι οποίοι φροντίζουν για την καλή κατάσταση της αίθουσας και ειδοποιούν έγκαιρα το γραφείο για οποιοδήποτε πρόβλημα.
 2. Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο το αργότερο 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι και παραμένουν στο προαύλιο. Μετά το χτύπημα του κουδουνιού κλείνει η εξώπορτα. Όταν οι μαθητές καθυστερούν να προσέλθουν την 1η ώρα, θα πρέπει οι γονείς τους να ενημερώνουν το γραφείο τηλεφωνικά ή με την παρουσία τους. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα κανείς δε διακόπτει το μάθημα και δεν επιτρέπεται η παραμονή ούτε η διέλευση των μαθητών στους διαδρόμους των ορόφων.
 3. Μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας όλοι οι μαθητές βγαίνουν από την αίθουσα, η οποία κλειδώνει.
 4. Τις ώρες λειτουργίας του σχολείου οι μαθητές παραμένουν στο χώρο του σχολείου. Αν κάποιος μαθητής χρειαστεί να φύγει (λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι ή σοβαροί προσωπικοί), ειδοποιείται ο κηδεμόνας , ο οποίος προσέρχεται στο σχολείο και παίρνει το μαθητή με άδεια του διευθυντή.
 5. Η συμπεριφορά των μαθητών – τριών μέσα και γύρω από το σχολείο πρέπει να είναι κόσμια και αξιοπρεπής. Η εμφάνιση των μαθητών-τριών πρέπει να είναι απλή και όπως αρμόζει στο χώρο του σχολείου. Μαθητές–τριες που θα προκαλούν με τη συμπεριφορά τους θα τιμωρούνται.
 6. Δεν επιτρέπεται επικοινωνία με εξωσχολικούς στα κάγκελα.
 7. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπονται τα επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να παίζουν με μπάλες παρά μόνο την ώρα της γυμναστικής και παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Αν μαθητής χτυπήσει συμμαθητή του, τιμωρείται.
 8. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα μέσα στο χώρο του σχολείου και γύρω από αυτό.
 9. Μαθητής που αποβάλλεται από το μάθημα, σημειώνεται στο ποινολόγιο, παρουσιάζεται στον υποδιευθυντή, παραμένει στο γραφείο και ειδοποιούνται οι γονείς του. Σε περίπτωση αποβολής μαθητή από το σχολείο ειδοποιούνται οι γονείς του. Όταν οι γονείς απουσιάζουν, ο μαθητής παραμένει στο χώρο του σχολείου.
 10. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου, να μην πετούν σκουπίδια και να μην γράφουν στους τοίχους, τα θρανία ή τις καρέκλες. Μαθητής που συλλαμβάνεται να καταστρέφει υλικό του σχολείου (ντουλάπια, καρέκλες, θρανία, πόρτες, αθλητικό υλικό κ.ά.) και οποιαδήποτε άλλη φθορά τιμωρείται πειθαρχικά. Τα έξοδα βαρύνουν τον υπεύθυνο αυτής της φθοράς.
 11. Απρεπής συμπεριφορά μαθητή προς καθηγητή του σχολείου επίσης τιμωρείται αυστηρά.
 12. Στο μάθημα της Γυμναστικής απαραίτητη είναι η φόρμα και ιατρική βεβαίωση ότι ο εκάστοτε μαθητής είναι υγιής να γυμνάζεται. Οι μαθητές χωρίς φόρμα παίρνουν απουσία. Αν κάποιος για λόγους υγείας δεν μπορεί να συμμετάσχει στις ασκήσεις, παραμένει στο χώρο της άθλησης και παρακολουθεί το τμήμα του. Η απαλλαγή από το μάθημα της Γυμναστικής γίνεται μόνο έπειτα από γνωμάτευση γιατρού. Απαγορεύεται οι μαθητές να φέρνουν μπάλες από το σπίτι τους στο σχολείο, εκτός και αν προηγηθεί συνεννόηση με τους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής.
 13. Δεν επιτρέπεται η χρήση από τους μαθητές – μαθήτριες κινητών τηλεφώνων μέσα στους χώρους του σχολείου. Διαφορετικά, αυτά θα αφαιρούνται και θα παραδίδονται μόνο στους κηδεμόνες τους.
 14. Απαγορεύεται οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου να αγοράζουν τρόφιμα και αναψυκτικά από παρακείμενα καταστήματα ή μέσα από τα κάγκελα. Τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία των δημοσίων σχολείων της χώρας καθορίζονται από τις αντίστοιχες υγειονομικές διατάξεις και ελέγχονται από τις Σχολικές Επιτροπές. Δεν πρέπει όμως να μπαίνουν με το φαγητό τους μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
 15. 15. Μετά από την εκλογή των αντιπροσώπων τους (5μελή και 15μελή συμβούλια) οι μαθητές θεωρείται ότι έχουν ως κοινότητα μόνιμη εκπροσώπηση. Οι μαθητές καλούνται να αναφέρουν μέσα από τις συνελεύσεις των τμημάτων τους τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποβάλλουν προτάσεις ή ζητήματα προς συζήτηση.
 16.  Κανένας μαθητής δεν πρέπει να αποδεχθεί σωματική, λεκτική βία ή απειλές μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Φαινόμενα αυτής της μορφής θα πρέπει να αναφέρονται αμέσως στην Δ/νση ή/και τους καθηγητές οι οποίοι θα μεριμνήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να μη χειροδικούν. Οφείλουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με σοβαρότητα και επιμέλεια και να φροντίζουν για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται παιδαγωγικό και ποιοτικό κλίμα

Α. ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο μας θεωρεί χρέος του να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών μας για τις σχετικές διατάξεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, που ρυθμίζουν θέματα φοίτησης και δικαιολόγησης απουσιών. Σύμφωνα με αυτές η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι τακτική και υποχρεωτική. Απουσίες, που οφείλονται σε ασθένειες ή άλλους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, δικαιολογούνται μόνο από τους κηδεμόνες των μαθητών.

Για τη φοίτηση του μαθητή- παράλληλα με το σχολείο- υπεύθυνος είναι ο κηδεμόνας του, ο οποίος οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα και να ενημερώνεται για όλα τα θέματα που αφορούν στη φοίτηση και την επίδοσή του.

Β. ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι μαθητές πρέπει κανονικά να προσέρχονται στο σχολείο, να τηρούν το ωράριο λειτουργίας του (8:15-2:10) και να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα. Σε περίπτωση που μαθητής απουσιάσει, θα πρέπει ο κηδεμόνας του και μόνο να προσέλθει στο σχολείο σε διάστημα το ανώτερο 10 ημερών μετά την επιστροφή του μαθητή και να δικαιολογήσει τις απουσίες του. Το όριο των απουσιών που μπορεί να δικαιολογήσει ο κηδεμόνας είναι μέχρι (10) ημέρες (όχι πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες) στη διάρκεια του σχολικού έτους με απλή δήλωση, που προμηθεύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος, την οποία συμπληρώνει και υπογράφει ο ίδιος στο σχολείο. Αν ο μαθητής απουσιάσει πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες, η δικαιολόγηση των απουσιών του γίνεται από τον κηδεμόνα με ιατρική βεβαίωση. Επίσης, απαγορεύεται  ο μαθητής να απουσιάσει σε μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες κατά τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος χωρίς άδεια από το διευθυντή του σχολείου.

Γ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η φοίτηση ενός μαθητή μπορεί να χαρακτηριστεί ως α) ΕΠΑΡΚΗΣ, β) ΕΛΛΙΠΗΣ και γ) ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ

Α)ΕΠΑΡΚΗΣ: Ο μαθητής συμμετέχει κανονικά στις εξετάσεις του Ιουνίου. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής για μαθητές που:

1) δεν έχουν σημειώσει πάνω από 64 αδικαιολόγητες ωριαίες απουσίες,

2) δεν έχουν σημειώσει πάνω από 114 ωριαίες απουσίες, αλλά οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες,

3) δεν έχει σημειώσει πάνω από 164 ωριαίες απουσίες, αλλά οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες και ο γενικός μέσος όρος  των βαθμών των τριών τριμήνων είναι τουλάχιστον 15.

4) Στην περίπτωση των μαθητών αθλητών που συμμετέχουν σε συγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς, πανελλήνιους αγώνες, κ.α.) με βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι πραγματοποιούμενες απουσίες θεωρούνται ως μη γενόμενες (Υ.Α. Γ2/34293/13-04-2002).

Β) ΕΛΛΙΠΗΣ: Εξετάζεται τον Ιούνιο προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα. Χαρακτηρίζεται ως ελλιπής η φοίτηση, όταν ο μαθητής:

1) έχει σημειώσει μέχρι 164 ωριαίες απουσίες και  οι πάνω από τις 64 απουσίες είναι δικαιολογημένες, αλλά ο γενικός μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων είναι λιγότερο από 15.

2) έχει μέχρι 214 ωριαίες απουσίες και οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες και ο γενικός μέσος όρος των δύο τετραμήνων είναι τουλάχιστον 15

Γ) ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ: ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στην ίδια τάξη, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Β. ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι απουσίες αριθμούνται μία για κάθε διδακτική ώρα. Απουσία μαθητών από εκδρομή ή σχολικό περίπατο λογίζεται ως απουσία για ισάριθμες ώρες, όσες αναγράφει το πρόγραμμα εκείνης της μέρας.

Δικαιολόγηση Απουσιών – Υποχρεώσεις Κηδεμόνων

Ο κηδεμόνας οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο από 1 έως 10 κάθε μήνα και από τον υπεύθυνο του τμήματος να ενημερώνεται για τη φοίτηση, τις απουσίες και γενικά για τη μαθητική κατάσταση του παιδιού του.

Όταν ο μαθητής απουσιάζει για λόγους υγείας, ο κηδεμόνας του είναι υποχρεωμένος, μέσα σε 10 ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, να φέρει ο ίδιος αίτηση για τη δικαιολόγηση των απουσιών, συνοδευόμενη από ιατρική γνωμάτευση. Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει χωρίς ιατρική γνωμάτευση απουσίες μαθητή για διάστημα μέχρι 2 ημέρες και όχι για περισσότερες από 10 ημέρες τον χρόνο συνολικά. Επίσης, όταν ο μαθητής προσέρχεται το πρωί με καθυστέρηση, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει το σχολείο (αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικώς).

Προσοχή:

α) τα δικαιολογητικά του κηδεμόνα δε δεσμεύουν τον σύλλογο των καθηγητών, εφόσον έχει επαρκή στοιχεία για τους  λόγους απουσίας  του μαθητή.

β) δε δικαιολογούνται απουσίες μέρους του ημερησίου προγράμματος ή μεμονωμένες (π.χ. 2 ώρες) χωρίς ιατρική γνωμάτευση. Ο διευθυντής του σχολείου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δίνει άδεια για ορισμένες ώρες του ημερησίου προγράμματος, αφού σημειώνει και υπογράφει στο ημερήσιο Δελτίο απουσιών. Οι απουσίες αυτές δικαιολογούνται μόνο με ιατρική γνωμάτευση.

γ) Όταν ο μαθητής συμπληρώνει τριάντα (30) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, το σχολείο ενημερώνει τον κηδεμόνα του μαθητή με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από την 1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε. Με την ίδια επιστολή και εφόσον απαιτείται, ο κηδεμόνας ενημερώνεται και για τη συμπεριφορά του μαθητή.

Ενημέρωση των γονέων σχετικά με την τετραμηνιαία επίδοση.

Στο τέλος των Α και Β τετραμήνων και μετά την καταχώριση των βαθμών των μαθητών στα ατομικά δελτία, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη συνολική πορεία των μαθητών στο σχολείο και να τους δοθεί ενημερωμένος ο σχετικός ατομικός έλεγχος.

Τρόπος υπολογισμού βαθμού ετήσιας προόδου

Ως βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή στα μαθήματα στα οποία γίνεται γραπτή προαγωγική εξέταση, λογίζεται το 1/3 του αθροίσματος που προκύπτει από την άθροιση των δύο τετραμηνιαίων βαθμών και του βαθμού των γραπτών εξετάσεων τον Ιούνιο. Αυτά τα μαθήματα είναι: τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Ιστορία και η Νεοελληνική Γλώσσα.

Δ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

08.15΄- 09.00΄ (05΄) 09.00΄- 09.05΄
09.05΄- 09.50΄ (10΄) 09.50΄- 10.00΄
10.00΄- 10.45΄ (10΄) 10.45΄- 10.55΄
10.55΄- 11.40΄ (10΄) 11.40΄- 11.50΄
11.50΄- 12.35΄ (10΄) 12.35΄- 12.45΄
12.45΄- 13.25΄ (05΄) 13.25΄- 13.30΄
13.30΄- 14.10΄  

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις, που

 

 

 

 

 

 1. E. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
 2. 1. Οι εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία εθνικών και θρησκευτικών εορτών, τα περιβαλλοντικά προγράμματα, τα προγράμματα αγωγής υγείας και θεατρικής αγωγής, οι εκδηλώσεις σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, οι αθλητικές δραστηριότητες, η σχολική βιβλιοθήκη, καθώς και οι διάφορες εκδηλώσεις των μαθητικών κοινοτήτων συνθέτουν ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων μέσα στις οποίες οι μαθητές μπορούν να διοχετεύουν εποικοδομητικά την ενεργητικότητά τους. Η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτές μέσα σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης και συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ενδοσχολικής ζωής και στην καταξίωση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας.
 3. Τα προγράμματα και όλες οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας μετά το τέλος του ημερήσιου προγράμματος ή σε ημέρες αργίας (απογεύματα, Σάββατο κλπ).

 

 1. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου (εορτές, προγράμματα κλπ) μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να λείψουν από κάποια διδακτική ώρα μόνο μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή και με γραπτή άδεια από την Διεύθυνση του σχολείου.

 

 1. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, αλλά μακριά από το χώρο του, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτά είναι υποχρεωτική. Ωστόσο για τη συμμετοχή απαραίτητη είναι η άδεια του γονέα, η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές.

 

Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα που σας απασχολεί σχετικά με τη φοίτηση, τη διαγωγή και την πρόοδο των παιδιών σας.

 

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του   1ου Γυμνασίου Αιγάλεω

Τηλ:2105981694 

Email: mail@1gym-aigal.att.sch.gr

Site: http://1gym-aigal.att.sch.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *