κανονισμός

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ                

 Τηλ. 2105981694                          ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2015-2016                

                      

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 1. Στις τάξεις, πριν την έναρξη των μαθημάτων, προσέρχονται μόνο οι επιμελητές , οι οποίοι φροντίζουν για την καλή κατάσταση της αίθουσας και ειδοποιούν έγκαιρα το γραφείο για οποιοδήποτε πρόβλημα.
 2. Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο το αργότερο 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι και παραμένουν στο προαύλιο. Μετά το χτύπημα του κουδουνιού κλείνει η εξώπορτα. Όταν οι μαθητές καθυστερούν να προσέλθουν την 1η ώρα, θα πρέπει οι γονείς τους να ενημερώνουν το γραφείο τηλεφωνικά ή με την παρουσία τους. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα κανείς δε διακόπτει το μάθημα και δεν επιτρέπεται η παραμονή ούτε η διέλευση των μαθητών στους διαδρόμους των ορόφων.
 3. Μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας όλοι οι μαθητές βγαίνουν από την αίθουσα, η οποία κλειδώνει.
 4. Τις ώρες λειτουργίας του σχολείου οι μαθητές παραμένουν στο χώρο του σχολείου. Αν κάποιος μαθητής χρειαστεί να φύγει (λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι ή σοβαροί προσωπικοί), ειδοποιείται ο κηδεμόνας , ο οποίος προσέρχεται στο σχολείο και παίρνει το μαθητή με άδεια του διευθυντή.
 5. Η συμπεριφορά των μαθητών ? τριών μέσα και γύρω από το σχολείο πρέπει να είναι κόσμια και αξιοπρεπής. Η εμφάνιση των μαθητών-τριών πρέπει να είναι απλή και όπως αρμόζει στο χώρο του σχολείου. Μαθητές?τριες που θα προκαλούν με τη συμπεριφορά τους θα τιμωρούνται.
 6. Δεν επιτρέπεται επικοινωνία με εξωσχολικούς στα κάγκελα.
 7. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπονται τα επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να παίζουν με μπάλες παρά μόνο την ώρα της γυμναστικής και παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Αν μαθητής χτυπήσει συμμαθητή του, τιμωρείται.
 8. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα μέσα στο χώρο του σχολείου και γύρω από αυτό.
 9. Μαθητής που αποβάλλεται από το μάθημα, σημειώνεται στο ποινολόγιο, παρουσιάζεται στον υποδιευθυντή, παραμένει στο γραφείο και ειδοποιούνται οι γονείς του. Σε περίπτωση αποβολής μαθητή από το σχολείο ειδοποιούνται οι γονείς του. Όταν οι γονείς απουσιάζουν, ο μαθητής παραμένει στο χώρο του σχολείου.
 10. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου, να μην πετούν σκουπίδια και να μην γράφουν στους τοίχους, τα θρανία ή τις καρέκλες. Μαθητής που συλλαμβάνεται να καταστρέφει υλικό του σχολείου (ντουλάπια, καρέκλες, θρανία, πόρτες, αθλητικό υλικό κ.ά.) και οποιαδήποτε άλλη φθορά τιμωρείται πειθαρχικά. Τα έξοδα βαρύνουν τον υπεύθυνο αυτής της φθοράς.
 11. Απρεπής συμπεριφορά μαθητή προς καθηγητή του σχολείου επίσης τιμωρείται αυστηρά.
 12. Στο μάθημα της Γυμναστικής απαραίτητη είναι η φόρμα και ιατρική βεβαίωση ότι ο εκάστοτε μαθητής είναι υγιής να γυμνάζεται. Οι μαθητές χωρίς φόρμα παίρνουν απουσία. Αν κάποιος για λόγους υγείας δεν μπορεί να συμμετάσχει στις ασκήσεις, παραμένει στο χώρο της άθλησης και παρακολουθεί το τμήμα του. Η απαλλαγή από το μάθημα της Γυμναστικής γίνεται μόνο έπειτα από γνωμάτευση γιατρού. Απαγορεύεται οι μαθητές να φέρνουν μπάλες από το σπίτι τους στο σχολείο, εκτός και αν προηγηθεί συνεννόηση με τους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής.
 13. Δεν επιτρέπεται η χρήση από τους μαθητές ? μαθήτριες κινητών τηλεφώνων μέσα στους χώρους του σχολείου. Διαφορετικά, αυτά θα αφαιρούνται και θα παραδίδονται μόνο στους κηδεμόνες τους.
 14. Απαγορεύεται οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου να αγοράζουν τρόφιμα και αναψυκτικά από παρακείμενα καταστήματα ή μέσα από τα κάγκελα. Τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία των δημοσίων σχολείων της χώρας καθορίζονται από τις αντίστοιχες υγειονομικές διατάξεις και ελέγχονται από τις Σχολικές Επιτροπές. Δεν πρέπει όμως να μπαίνουν με το φαγητό τους μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

 

Α. ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο μας θεωρεί χρέος του να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών μας για τις σχετικές διατάξεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, που ρυθμίζουν θέματα φοίτησης και δικαιολόγησης απουσιών. Σύμφωνα με αυτές η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι τακτική και υποχρεωτική. Απουσίες, που οφείλονται σε ασθένειες ή άλλους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, δικαιολογούνται μόνο από τους κηδεμόνες των μαθητών.

Για τη φοίτηση του μαθητή- παράλληλα με το σχολείο- υπεύθυνος είναι ο κηδεμόνας του, ο οποίος οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα και να ενημερώνεται για όλα τα θέματα που αφορούν στη φοίτηση και την επίδοσή του.

Β. ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι μαθητές πρέπει κανονικά να προσέρχονται στο σχολείο, να τηρούν το ωράριο λειτουργίας του (8:15-2:10) και να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα. Σε περίπτωση που μαθητής απουσιάσει, θα πρέπει ο κηδεμόνας του και μόνο να προσέλθει στο σχολείο σε διάστημα το ανώτερο 10 ημερών μετά την επιστροφή του μαθητή και να δικαιολογήσει τις απουσίες του. Το όριο των απουσιών που μπορεί να δικαιολογήσει ο κηδεμόνας είναι μέχρι (10) ημέρες (όχι πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες) στη διάρκεια του σχολικού έτους με απλή δήλωση, που προμηθεύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος, την οποία συμπληρώνει και υπογράφει ο ίδιος στο σχολείο. Αν ο μαθητής απουσιάσει πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες, η δικαιολόγηση των απουσιών του γίνεται από τον κηδεμόνα με ιατρική βεβαίωση. Επίσης, απαγορεύεται  ο μαθητής να απουσιάσει σε μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες κατά τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος χωρίς άδεια από το διευθυντή του σχολείου.

 

Γ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

1) Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής (προσέρχεται κανονικά στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου) όταν:

α) το σύνολο των αδικαιολόγητων απουσιών δεν υπερβαίνει τις 64.

β) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις 114 με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες.

γ) όταν οι απουσίες είναι περισσότερες των 114 και όχι πάνω από 164 και όλες οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες, η δε επίδοσή του στα μαθήματα κρίνεται ικανοποιητική δηλαδή ο μέσος όρος  της προφορικής βαθμολογίας των τριών τριμήνων των διδασκομένων μαθημάτων είναι τουλάχιστον 15 και έχει διαγωγή  κοσμιότατη.

2) Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής  όταν:

α) οι απουσίες είναι πάνω από 114 και όχι περισσότερες των 164  και όλες οι απουσίες πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες, εφόσον ο μέσος όρος  της προφορικής βαθμολογίας των τριών τριμήνων των διδασκομένων μαθημάτων είναι μικρότερος του 15.

β) κατ? εξαίρεση μπορεί να χαρακτηριστεί η φοίτηση ελλιπής όταν ο μαθητής συμπλήρωσε μέχρι 214 απουσίες εκ των οποίων οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες, η δε επίδοσή του κρίνεται ικανοποιητική, τουλάχιστον 15, και έχει διαγωγή κοσμιότατη. Ο μαθητής  που έχει ελλιπή φοίτηση παραπέμπεται σε ολική εξέταση σε όλα τα μαθήματα της Α΄ ομάδας προφορικά και γραπτά.

3) Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, όταν δεν είναι ούτε επαρκής, ούτε ελλιπής. Ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει την ίδια τάξη.

 

Δ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
08.15΄- 09.00΄ (05΄) 09.00΄- 09.05΄
09.05΄- 09.50΄ (10΄) 09.50΄- 10.00΄
10.00΄- 10.45΄ (10΄) 10.45΄- 10.55΄
10.55΄- 11.40΄ (10΄) 11.40΄- 11.50΄
11.50΄- 12.35΄ (10΄) 12.35΄- 12.45΄
12.45΄- 13.30΄ (05΄) 13.30΄- 13.35΄
13.35΄- 14.10΄

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

ΔΡΟΥΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>