ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2018-19

On 16 Σεπτεμβρίου 2018 by admin

Kανονισμός λειτουργίας του σχολείου

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ                

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2018-20189                                       

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  1. Στις τάξεις, πριν την έναρξη των μαθημάτων, προσέρχονται μόνο οι επιμελητές , οι οποίοι φροντίζουν για την καλή κατάσταση της αίθουσας και ειδοποιούν έγκαιρα το γραφείο για οποιοδήποτε πρόβλημα.
  2. Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο το αργότερο 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι και παραμένουν στο προαύλιο. Μετά το χτύπημα του κουδουνιού κλείνει η εξώπορτα. Όταν οι μαθητές καθυστερούν να προσέλθουν την 1η ώρα, θα πρέπει οι γονείς τους να ενημερώνουν το γραφείο τηλεφωνικά ή με την παρουσία τους. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα κανείς δε διακόπτει το μάθημα και δεν επιτρέπεται η παραμονή ούτε η διέλευση των μαθητών στους διαδρόμους των ορόφων.
  3. Μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας όλοι οι μαθητές βγαίνουν από την αίθουσα,.
  4. Τις ώρες λειτουργίας του σχολείου οι μαθητές-τριες παραμένουν στο χώρο του σχολείου. Αν κάποιος μαθητής/τρια  χρειαστεί να φύγει (λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι ή σοβαροί προσωπικοί ), ειδοποιείται ο κηδεμόνας , ο οποίος προσέρχεται στο σχολείο και παίρνει το/τη μαθητή-τρια  με άδεια της διευθύντριας.
  5. Η συμπεριφορά των μαθητών – τριών μέσα και γύρω από το σχολείο πρέπει να είναι κόσμια και αξιοπρεπής. Η εμφάνιση των μαθητών-τριών πρέπει να είναι απλή και όπως αρμόζει στο χώρο του σχολείου. Μαθητές–τριες που θα προκαλούν με τη συμπεριφορά τους θα τιμωρούνται.
  6. Δεν επιτρέπεται επικοινωνία με εξωσχολικούς στα κάγκελα.
  7. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπονται τα επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να παίζουν με μπάλες παρά μόνο την ώρα της γυμναστικής και παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Αν μαθητής χτυπήσει συμμαθητή του, τιμωρείται.
  8. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα μέσα στο χώρο του σχολείου και γύρω από αυτό.
  9. Μαθητής που αποβάλλεται από το μάθημα, σημειώνεται στο ποινολόγιο, παρουσιάζεται στον υποδιευθυντή, παραμένει στο γραφείο και ειδοποιούνται οι γονείς του. Σε περίπτωση αποβολής μαθητή από το σχολείο ειδοποιούνται οι γονείς του. Όταν οι γονείς απουσιάζουν, ο μαθητής παραμένει στο χώρο του σχολείου.
  10. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου, να μην πετούν σκουπίδια και να μην γράφουν στους τοίχους, τα θρανία ή τις καρέκλες. Μαθητής που συλλαμβάνεται να καταστρέφει υλικό του σχολείου (ντουλάπια, καρέκλες, θρανία, πόρτες, αθλητικό υλικό κ.ά.) και οποιαδήποτε άλλη φθορά τιμωρείται πειθαρχικά. Τα έξοδα βαρύνουν τον υπεύθυνο αυτής της φθοράς.
  11. Απρεπής συμπεριφορά μαθητή προς καθηγητή του σχολείου επίσης τιμωρείται αυστηρά.
  12. Στο μάθημα της Γυμναστικής απαραίτητη είναι η φόρμα και ιατρική βεβαίωση ότι ο εκάστοτε μαθητής είναι υγιής να γυμνάζεται. Οι μαθητές χωρίς φόρμα παίρνουν απουσία. Αν κάποιος για λόγους υγείας δεν μπορεί να συμμετάσχει στις ασκήσεις, παραμένει στο χώρο της άθλησης και παρακολουθεί το τμήμα του. Η απαλλαγή από το μάθημα της Γυμναστικής γίνεται μόνο έπειτα από γνωμάτευση γιατρού. Απαγορεύεται οι μαθητές-τριες  να φέρνουν μπάλες από το σπίτι τους στο σχολείο, εκτός και αν προηγηθεί συνεννόηση με τους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής.
  13. Δεν επιτρέπεται η χρήση από τους μαθητές – μαθήτριες κινητών τηλεφώνων μέσα στους χώρους του σχολείου. Διαφορετικά, αυτά θα αφαιρούνται και θα παραδίδονται μόνο στους κηδεμόνες τους. Η επικοινωνία των μαθητών με τις οικογένειες γίνεται από τα τηλέφωνα του σχολείου
  14. Απαγορεύεται οι μαθητές-τριες  κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου να αγοράζουν τρόφιμα και αναψυκτικά από παρακείμενα καταστήματα ή μέσα από τα κάγκελα. Τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία των δημοσίων σχολείων της χώρας καθορίζονται από τις αντίστοιχες υγειονομικές διατάξεις και ελέγχονται από τις Σχολικές Επιτροπές. Δεν πρέπει όμως να μπαίνουν με το φαγητό τους μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
  15. Μετά από την εκλογή των αντιπροσώπων τους (5μελή και 15μελή συμβούλια) οι μαθητές-τριες  θεωρείται ότι έχουν ως κοινότητα μόνιμη εκπροσώπηση. Οι μαθητές-τριες  καλούνται να αναφέρουν μέσα από τις συνελεύσεις των τμημάτων τους τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποβάλλουν προτάσεις ή ζητήματα προς συζήτηση.
  16.  Κανένας μαθητής-τρια  δεν πρέπει να αποδεχθεί σωματική, λεκτική βία ή απειλές μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Φαινόμενα αυτής της μορφής θα πρέπει να αναφέρονται αμέσως στην Δ/νση ή/και στους καθηγητές οι οποίοι θα μεριμνήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές-τριες  οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να μη χειροδικούν. Οφείλουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με σοβαρότητα και επιμέλεια και να φροντίζουν για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται παιδαγωγικό και ποιοτικό κλίμα

Α. ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο μας θεωρεί χρέος του να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών μας για τις σχετικές διατάξεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, που ρυθμίζουν θέματα φοίτησης και δικαιολόγησης απουσιών. Σύμφωνα με αυτές η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι τακτική και υποχρεωτική

Για τη φοίτηση του μαθητή- παράλληλα με το σχολείο- υπεύθυνος είναι ο κηδεμόνας του, ο οποίος οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα και να ενημερώνεται για όλα τα θέματα που αφορούν στη φοίτηση και την επίδοσή του.

Β. ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι μαθητές πρέπει κανονικά να προσέρχονται στο σχολείο, να τηρούν το ωράριο λειτουργίας του (8:15-2:10) και να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα. Σε περίπτωση που μαθητής απουσιάσει, θα πρέπει ο κηδεμόνας του και μόνο να ενημερώσει το σχολείο .Επίσης, απαγορεύεται  ο μαθητής να απουσιάσει σε μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες κατά τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος χωρίς άδεια από το διευθυντή του σχολείου.

Οι απουσίες αριθμούνται μία για κάθε διδακτική ώρα. Απουσία μαθητών από εκδρομή ή σχολικό περίπατο λογίζεται ως απουσία για ισάριθμες ώρες, όσες αναγράφει το πρόγραμμα εκείνης της μέρας.

Δικαιολόγηση Απουσιών – Υποχρεώσεις Κηδεμόνων

Ο κηδεμόνας οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο από 1 έως 10 κάθε μήνα και από τον υπεύθυνο του τμήματος να ενημερώνεται για τη φοίτηση, τις απουσίες και γενικά για τη μαθητική κατάσταση του παιδιού του.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις  όταν ο μαθητής προσέρχεται το πρωί με καθυστέρηση, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει το σχολείο (αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικώς).

Γ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η φοίτηση ενός μαθητή μπορεί να χαρακτηριστεί ως α) ΕΠΑΡΚΗΣ, και β) ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ

Α) ΕΠΑΡΚΗΣ: Ο μαθητής συμμετέχει κανονικά στις εξετάσεις του Ιουνίου. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής για μαθητές που:

1) δεν έχουν σημειώσει πάνω από 114 ωριαίες απουσίες,

2) Στην περίπτωση των μαθητών αθλητών που συμμετέχουν σε συγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς, πανελλήνιους αγώνες, κ.α.) με βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι πραγματοποιούμενες απουσίες θεωρούνται ως μη γενόμενες (Υ.Α. Γ2/34293/13-04-2002).

Β) ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ: ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στην ίδια τάξη, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Ενημέρωση των γονέων σχετικά με την τετραμηνιαία επίδοση.

Στο τέλος των Α και Β τετραμήνων και μετά την καταχώριση των βαθμών των μαθητών στα ατομικά δελτία, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη συνολική πορεία των μαθητών στο σχολείο και να τους δοθεί ενημερωμένος ο σχετικός ατομικός έλεγχος.

Τρόπος υπολογισμού βαθμού ετήσιας προόδου

Ως βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή στα μαθήματα στα οποία γίνεται γραπτή προαγωγική εξέταση, λογίζεται το 1/3 του αθροίσματος που προκύπτει από την άθροιση των δύο τετραμηνιαίων βαθμών και του βαθμού των γραπτών εξετάσεων τον Ιούνιο. Αυτά τα μαθήματα είναι: τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Ιστορία και η Νεοελληνική Γλώσσα.

Δ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
08.15΄- 09.00΄ (05΄) 09.00΄- 09.05΄
09.05΄- 09.50΄ (10΄) 09.50΄- 10.00΄
10.00΄- 10.45΄ (10΄) 10.45΄- 10.55΄
10.55΄- 11.40΄ (10΄) 11.40΄- 11.50΄
11.50΄- 12.35΄ (10΄) 12.35΄- 12.45΄
12.45΄- 13.25΄ (05΄) 13.25΄- 13.30΄
13.30΄- 14.10΄

 

  1. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
  2. 1. Οι εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία εθνικών και θρησκευτικών εορτών, τα προγράμματα Erasmus+, θεατρικής αγωγής, οι εκδηλώσεις σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, οι αθλητικές δραστηριότητες, η σχολική βιβλιοθήκη, καθώς και οι διάφορες εκδηλώσεις των μαθητικών κοινοτήτων συνθέτουν ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων μέσα στις οποίες οι μαθητές μπορούν να διοχετεύουν εποικοδομητικά την ενεργητικότητά τους. Η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτές μέσα σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης και συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ενδοσχολικής ζωής και στην καταξίωση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας.
  3. Τα προγράμματα και όλες οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας μετά το τέλος του ημερήσιου προγράμματος ή σε ημέρες αργίας (απογεύματα, Σάββατο κλπ).

Οι μαθητές που συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου (εορτές, προγράμματα κλπ) μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να λείψουν από κάποια διδακτική ώρα μόνο μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή και με γραπτή άδεια από την Διεύθυνση του σχολείου.

  1. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, αλλά μακριά από το χώρο του, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτά είναι υποχρεωτική. Ωστόσο για τη συμμετοχή απαραίτητη είναι η άδεια του γονέα, η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα που σας απασχολεί σχετικά με τη φοίτηση, τη διαγωγή και την πρόοδο των παιδιών σας.

 

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του   1ου Γυμνασίου Αιγάλεω

Τηλ:2105981694 

Email: mail@1gym-aigal.att.sch.gr

Site: http://1gym-aigal.att.sch.gr/

 

Δ.Σ.-ΓΟΝΕΩΝ-ΚΑΙ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ-520x245

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *